Полезно

Отдих с деца на мореОтдих с деца


Как правилно да организираме отдих с деца? Ако искате вашата семейна почивка да се получи пълноценна и запомняща се, трябва правилно да я подготвите. Особено когато става дума за отдих с деца, било то на море или на планина.  Организмът на детето лесно се аклиматизира и се адаптира към новите условия. И все пак, по-добре би било заради децата да планирате ваканция, чиято продължителност трае най-малко две седмици. В този случай ползите от пребиваване край морския бряг ще бъдат максимални. Също така е важно да изберете и правилния курорт. Най-доброто място за вашата семейна почивка би било мястото, което предлага благоприятен климат и ниска влажност. Българското Черноморие е способно да задоволи всички изисквания на родителите, които планират да заведат децата си на морска почивка – морето е плитко, водата е чиста, а плажовете са покрити с хубав и ситен пясък.

Неминуемо една почивка със семейството трябва да бъде безопасна и премислена. Затова родителите не бива да забравят, че прекомерното излагане на слънце е вредно за здравето на децата. Най-оптималното време за слънчеви бани е до 10 ч сутрин и след 16 ч следобед. Погрижете се децата ви да носят шапки, които да ги предпазват от горещото слънце, както и помислете за специални аква обувки, ако по морското дъно има камъни. Носете със себе си слънцепредпазни средства – кремове, лосиони, както и продукти за след слънчеви бани, които да успокоят изложената на слънце нежна детска кожа.

Всеки родител е наясно, че на плажа има правила, чието спазване ще позволи и децата да са здрави, и родителите да са спокойни. В първите дни от вашата морска почивка се постарайте децата ви да не бъдат изложени на пряко слънце, а най-добре да стоят повече време на сянка под чадъра. Къпането в морето да става в първите дни по 5-7 минути, като постепенно увеличавате времето за престой във водата. За да не изгори кожата на детето, нанасяйте след всяко излизане от водата слънцезащитен крем. Избягвайте излагането на слънце в периода 11-15 ч, когато слънчевите лъчи са особено вредни. Задължително носете със себе си достатъчно количество питейна вода, не оставяйте децата да се обезводнят.

Когато отсядате с деца в хотел, също трябва да бъдете внимателни както към храната, така и към басейна. Това че децата ви са на почивка, не означава да ги оставите безконтролно да се движат по територията на хотела и да пречат на останалите почиващи. Басейните са привлекателно място за детски забавления, но също така могат да бъдат и доста опасни. Винаги наблюдавайте децата, докато са вътре, не разчитайте на спасителите. Водните атракциони и джакузита често водят до различни травми – убедете се в тяхната сигурност и не оставяйте децата си без родителски контрол. В хотелската стая внимавайте с климатиците, тъй като попадайки отвън, където е над +28-30 градуса вътре, където е по-студено, детето има всички шансове да настине и да се разболее, като в резултат ще получите провалена почивка.

Да се надяваме, че с помощта на нашите съвети слънчевите и морските бани, пресните плодове и зеленчуци ще свършат своята добра работа, ще укрепят здравето и имунитета на децата ви и ще ги подготвят за следващата зима.