17-годишен ученик-милионер може да остави брокерите без работа
17-годишният руснак Данил Шушарин (гр.Тюмен) успява не само да овлядява знанията по училищната програма, но и да привлича многомилионни инвестиции в своя проект GrapTil. Това е проект за онлайн агенция за недвижими имоти, която ученикът презентира по време на пролетната седмица за иновации Innoweek-2017 в град Тюмен (Русия).
По замисъла на създателя, GrapTil ще реши всички проблеми на купувачите, продавачите, наемодателите и наемателите на имоти в Русия и в чужбина без необходимостта от сътрудничество с брокери, предава Tumix.


Понастоящем Данил Шушарин е на домашна форма на обучение, а интерес към пазара на недвижими имоти проявил благодарение на по-големия си брат, който вече успешно работи в агентския бизнес в Маями. Замисляйки се за крайния потребител, Данил разработи концепция за онлайн агенция, в която брокерските услуги са заменени от съвременни технологии. Сред особеностите на GrapTil са:
  • използване на блокчейн технологията;
  • използване на изкуствен интелект за оценка на имотите;
  • провеждане на сделки директно чрез Росреестър (държавна служба за регистрация, кадастър и картография);
  • създаване на снимки, видеа, 3D обиколки и други промо материали за недвижими имоти.
 
По изчисления на създателя на проекта пакетът услуги на иновативната агенция ще струва на участниците на имотния пазар 5-6 пъти по-евтино, отколкото сътрудничеството с традиционните брокери.
 
Данил Шушарин: «Основното, което ни различава, е че след всички манипулации клиентът би заплатил 1% от стойността на имота на обикновена агенция плюс около 20-30 хиляди рубли във вид на фиксирано плащане. При нас трябва да се платят около 10 хиляди рубли за пакета услуги. В него влизат 3D обиколка, снимки, реклама и т.н. Цялата бумащина на брокера се извършва от изкуствен интелект, затова има такава разлика в цената.
 
Да предположим, че клиентът има желание да продаде апартамента си. Той влиза на сайта, въвежда адреса на имота и неговите данни, за да може ние да направим оценка. Оценката ще се провежда от изкуствен интелект, който ще анализира данните от всички платформи и ще оценява различни тънкости. След оценката пристигат наши фотографи и правят снимки и 3D обиколка. След това всички обяви разпространяваме по всички сайтове агрегатори за продажби на имоти. Купувачът и продавачът правят всичко чрез личните си кабинети».
 
По време на Innoweek-2017 ученикът презентира проекта GrapTil, от който се заинтересува инвеститорът Александър Румянцев. По думите на Данил Шушарин, той не може да съобщи обема на привлечените инвестиции поради споразумението за неразкриване на информация.

Припомняме, по-рано Domaza съобщи, че представители на глобалния пазар на недвижими имоти масово се отказват от традиционните начини за продажба на имоти. Днес все повече брокери прибягват до използването на дронове, роботи, 3D обиколки, чат ботове, онлайн презентации на недвижими имоти и много други методи за ефективна продажба на имоти. Експертите на пазара смятат, че бъдещето стои зад тях.

Domaza - Недвижими имоти

По-стари новини
20/10/2017 17:32:53За първи път от 13 години: в Лос Анджелис властите ще разиграят на томбола отстъпки за имоти под наем
Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети обяви стартирането на първата за последните 13 години лотария, в която ще бъдат разиграни субсидии за имоти под наем. Тъй като в „града на ангелите“ имотите под наем са недостъпни за определена категория наематели, градският жилищен отдел взе решение да стартира програма ...
20/10/2017 16:55:03Назоваха най-опасните и най-безопасните градове в света
В съвременния свят социалните и икономическите центрове са по-уязвими от малките градове. Големите мегаполиси в развиващите се и развитите страни привличат все повече туристи и експати, именно те са обект на огромна "демографска промяна". В тази връзка  списание The Economist провежда ежегодни проучвания...
20/10/2017 10:36:50По данни на ЕВРОСТАТ цените на жилищата в еврозоната са нараснали с 3,8% през второто тримесечие на 2017 г. спрямо същото тримесечие на 2016 г.
През второто тримесечие на 2017 г. цените на жилищата в еврозоната са нараснали с 3,8%, а в ЕС – с над 4,4%, спрямо същото тримесечие на 2016 г., сочи публикуваната на 11 октомври т.г. информация от ЕВРОСТАТ - статистическата служба на Европейския съюз. Повишението на цените на жилищата през второто, спрямо първо...
20/10/2017 10:29:46Обновяват Западната индустриална зона във Велико Търново
Западната индустриална зона във Велико Търново ще бъде обновена със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014–2020, съобщава общинският сайт. Обектът на интервенция попада в обсега на Зоната с потенциал за икономическо развитие според Интегрирания план за градско възстановяване и ...
20/10/2017 10:21:09И осветителният гигант OSRAM строи завод в България
Дали България ще усети недостиг на територии, които да бъдат обособявани като индустриални зони е рано да се каже. Факт е обаче, че в цялата страна продължава тенденцията за заемане на съществуващите пространства, обособени за изграждане на производствени предприятия и цехове. .article-banner-wrapper img{ widt...